Adiția de os dentar sau augmentarea osoasă reprezintă o procedură stomatologică de regenerare sau reparare a osului maxilar pierdut în urma unor afecțiuni sau a unui traumatism oral. Procedura de augmentare osoasă presupune inserarea în zona în care se dorește suplinirea pierderii osoase a unui material de adiție, care este în general un material sintetic sau un țesut osos autograf (țesut prelevat din alte părți ale corpului pacientului).
Aditie de os - Ce inseamna?
Adiția de os este un procedeu medical comun, efectuat sub anestezie locală sau generală, pentru refacerea cantității de os maxilar pierdut. Adiția de os poate fi necesară înainte de plasarea implanturilor dentare, cât și în tratamentul bolilor parodontale.
Cand se recomanda aditia osoasa?
Augmentarea osoasă este efectuată pentru mărirea volumului osos maxilar, în general la pacienții cu insuficientă cantitate de os dentar, înaintea unor intervenții de implantologie. Adiția de os oferă stabilitate implanturilor sau dinților naturali, fiind o soluție inclusiv în cazul bolilor parodontale avansate, la pacienții care se confruntă cu un risc ridicat de pierdere a dinților.
Cauze pentru pierderi osoase
Există numeroase patologii dentare care pot determina pierderea unei cantități importante de os maxilar și care pot face necesară o adiție de os dentar. Cauzele pierderii osoase dentare includ:
- extracția dentară (în urma extracției unui dinte, la nivelul alveolei are loc un proces de resorbție osoasă, în urma căruia se pierde, în medie, aproximativ 50% din cantitatea de os în termen de 5 ani de la momentul extracției);
- traumatisme orale care au dus la pierderea dinților (la fel ca în cazul extracției, îndepărtarea din alveola dentară a dintelui în urma unui traumatism va declanșa procesul de resorbție osoasă);
- boala parodontală (determină distrucția progresivă a ligamentelor și a structurilor osoase care susțin dinții).
Unele boli sistemice, precum osteoporoza, artrita reumatoidă sau diabetul, cât și factori precum fumatul sau consumul de alcool, pot crește predispoziția unei persoane de a suferi pierderi osoase dentare sau afecțiuni orale. În plus, infecțiile orale, tumorile maxilare, chisturile sau purtarea protezelor dentare pe termen îndelungat, constituie alte potențiale cauze ale pierderii osoase dentare.
Cat costa o aditie de os? Pret:
Prețul adiției de os este influențat de tipul materialului de adiție utilizat și de complexitatea intervenției. În plus, deoarece adiția osoasă este în general efectuată cu scopul plasării ulterioare a unui implant dentar, variațiile de preț pot fi unele semnificative, în cazul în care se dorește efectuarea implantului în cadrul aceluiași cabinet stomatologic.
Aditia de os - Procedura pas cu pas
Procedura de adiție de os dentar este una complexă și se poate desfășura în moduri diferite, în funcție de tehnica folosită. Prima etapă a tratamentului de adiție de os îl constituie controlul stomatologic. Înainte de începerea intervenției, medicul stomatolog se va asigura că nu există infecții sau inflamații osoase sau gingivale.
Ulterior, următoarea etapă poate presupune colectarea, sub anestezie locală sau generală, a unui bloc de os din alte părți ale corpului (în cazul unei adiții de os cu țesut osos autograf). Atunci când se folosește un substitut artificial, această etapă nu va mai fi necesară.
Ultima etapă a tratamentului îl reprezintă dezinfectarea cavității alveolare și adăugarea materialului de adiție (respectiv fixarea grefelor osoase). Pentru aceasta, medicul stomatolog va realiza o incizie la nivelul gingiei, în dreptul zonei care necesită adiție osoasă. La final, grefa este acoperită cu membrane și gingia este suturată chirurgical. Post-operator, este esențial ca pacientul să respecte indicațiile medicului, pentru a preveni un eventual eșec al procedurii de adiție de os.
Investigatii necesare inainte de interventie
Înainte de efectuarea adiției de os dentar, va fi necesară efectuarea unei examinări radiologice, pentru a determina volumul de os existent și pentru a planifica procedura de adiție. În cazul în care pacientul prezintă alergii sau suferă de diverse afecțiuni sistemice (precum diabet sau boli cardiovasculare), pot fi necesare, de asemenea, teste de alergie sau teste sanguine.
Tipuri de aditie de os
Alegerea tipului adiției de os potrivită pentru fiecare pacient se face în general în funcție de localizarea zonei afectate și de anatomia osului. Alți factori, precum preferințele pacientului sau starea de sănătate a acestuia, pot influența, de asemenea, alegerea.
Aditia osoasa orizontala
Adiția osoasă orizontală face referire la creșterea densității osoase a osului maxilar sau mandibular prin extinderea acestuia în direcția orizontală. Adiția orizontală contribuie la îngroșarea osului și este recomandată pentru îmbunătățirea formei gingiei și pentru a face posibilă inserarea unui implant dentar de dimensiune potrivită.
Aditia osoasa verticala
Adiția osoasă dentară verticală se referă la creșterea în înălțime a osului alveolar prin adăugarea de os în partea apicală (spre rădăcină). La fel ca în cazul adiției osoase orizontale, adiția verticală este recomandată pentru a crește eficacitatea unui tratament ulterior de implantologie.
Augmentarea sinuzala
Augmentarea sinuzală este o intervenție chirurgicală realizată pentru a crește cantitatea de os disponibilă în zona maxilară superioară, în vederea plasării ulterioare a unui implant dentar.
Conservarea alveolei postextractionale
Conservarea alveolei postextracționale se referă la procesul de păstrare a alveolei dentare după extracția dinților. Scopul procedurii este acela de a păstra integritatea osului și de a preveni degradarea alveole după extracția dentară. Conservarea alveolei postextracționale se realizează cu ajutorul unor materiale sintetice, plasate în interiorul alveolei, la pacienții care urmează să primească un implant dentar.
De unde se preia grefa osoasa?
În cazul utilizării unor grefe naturale, prelevarea acestora se poate realiza atât de la pacient, cât și de la un donator sau un animal. Dacă se optează pentru o grefă sintetică, aceasta este pregătită în laborator.
Autogrefa
Autogrefa face referire la grefa osoasă recoltată de la pacient, din diferite zone din corp, folosită ulterior pentru refacerea defectului osos de la nivel oral. Utilizarea unei autogrefe prezintă avantajul unui risc extrem de redus de respingere adiție os, fiind în general indicată pacienților cu risc de eșec al intervenției. Dezavantajul procedurii îl reprezintă necesitatea efectuării unei intervenții chirurgicale suplimentare, pentru recoltarea unui bloc osos.
Alogrefa
Prelevată de la un donator, alogrefa poate oferi un volum suficient de material osos pentru susținerea unui implant dentar. Comparativ cu autogrefa, alogrefa prezintă însă mai multe dezavantaje, precum riscul mai mare ca materialul osos să fie respins de organismul pacientului și o probabilitate semnificativ mai mare de reacții adverse. În schimb, adiția de os realizată cu o alogrefă este minim-invazivă și mult mai rapid de efectuat.
Xenogrefa
Grefa de os xenogref (xenogrefa) este o grefă provenită de la animale, prelucrată pentru a putea fi folosită în umplerea zonelor cu deficit osos. Osul de bovine este cel mai utilizat tip de os în augmentarea de os dentar, deoarece prezintă cea mai redusă rată de respingere.
Recuperare & indicatii dupa aditie de os
Imediat după adiția de os, la locul intervenției poate să apară o umflătură, care semnalează un proces inflamator, o reacție normală a organismului. Pentru reducerea umflăturii, se recomandă plasarea de comprese reci pe obraz. De asemenea, post-operator apare o ușoară durere, care este ameliorată cu ajutorul medicamentelor analgezice prescrise de către medicul stomatolog.
Recuperarea în urma adiției osoase poate dura între 2 și 12 luni, în funcție de complexitatea intervenției chirurgicale și de starea generală de sănătate a pacientului. Pe perioada recuperării, pentru a crește rata de succes a terapiei, este recomandat să:
- se evite activitățile fizice intense;
- se evite periajul dentar al zonei operate, pentru o perioadă de două săptămâni;
- se clateasca gura cu apă de gură cu clorhexidină;
- se evite consumul de alcool, cafea, țigări, băuturi carbogazoase sau alimente picante în prima săptămână după intervenție ;
- nu se neglijeze controalele regulate programate la stomatolog.
Complicatii & Reactii adverse dupa aditie de os
Adiția de os dentar poate fi, în unele cazuri, însoțită de o serie de reacții adverse, similare cu cele care apar în urma unei extracții dentare. În cazul în care organismul respinge grefa osoasă, reacțiile adverse sunt mai serioase și includ inflamații sau infecții alveolare. O umflatură după adiție de os, deși raportată frecvent de către pacienți, poate indica, în cazuri rare, eșecul tratamentului.
Ce se intampla daca organismul respinge aditia de os
Deși rare, există situații în care organismul poate respinge adiția de os. În astfel de cazuri, poate fi necesară îndepărtarea grefei și încercarea unei noi proceduri de adiție de os dentar, de preferat cu o grefă autogenă.
Aditie de os si implant in aceeasi zi - Este posibil?
Adiția de os poate fi urmată de plasarea implantului dentar în cadrul aceleiași ședințe la stomatolog, cu condiția existenței unei cantități suficiente de os si țesut gingival sănătos. Cu toate acestea, în general este recomandat ca implantul dentar să se realizeze în cadrul unei alte ședințe, după o perioadă de recuperare.
Atrofia osoasă reprezintă o patologie care poate fi prevenită printr-o igienă riguroasă a cavității bucale și controale stomatologice regulate. De asemenea, pentru a preveni atrofia osoasă dentară, este esențială evitarea factorilor de risc pentru bolile orale, precum fumatul, alimentația bogată în zaharuri sau consumul de alcool.
Intrebari frecvente
Cat dureaza procedura de aditie de os?
Durata unei proceduri de adiție osoasă este variabilă, fiind influențată de factori precum: starea de sănătate a pacientului, gradul de complexitate al intervenției, experiența medicului, dimensiunea zonei afectate sau tipul de material folosit. În general, majoritatea adițiilor osoase se desfășoară în cadrul unei singure ședințe la stomatolog, în aproximativ 1-3 ore. Perioada de recuperare după adiție de os este de câteva luni.
Care este rata de succes a aditiei de os?
La fel ca în cazul altor proceduri chirurgicale, rata de succes a adiției de os variază de la un individ la altul, fiind influențată de factori precum starea de sănătate a pacientului, experiența medicului sau tipul procedurii. În general, riscul de nereușită al adiției de os este unul redus, în special în cazul utilizării de autogrefe, unde rata de respingere a osului este una redusă.
Cum se reabsoarbe osul maxilar?
Resorbția osului maxilar reprezintă un proces patologic în timpul căruia țesutul osos de la nivelul maxilarului inferior sau superior se erodează și dispare. Pierderea osului maxilar are loc în general odată cu pierderea dinților, fiind o consecință a absenței stimulilor de presiune transmiși anterior în urma masticației.
Pentru ce este necesara regenerarea osoasa?
Regenerarea osoasă dentară este o procedură necesară pentru asigurarea stabilității dinților și pentru a permite plasarea implanturilor dentare sau a protezelor, la pacienții cu pierderi osoase dentare, indiferent de cauza lor. Regenerarea osoasă contribuie totodată la îmbunătățirea aspectului estetic, fiind o intervenție cu rol dublu, atât estetic, cât și funcțional.
Kommentare