top of page

Strungăreața (diastema) - De ce apare și cum se tratează?

Strungăreața, cunoscută sub denumirea medicală de diastemă , reprezintă spațiul dintre incisivii superiori. Această spațiere interdentară se poate manifesta și la alți dinți, dar mai frecvent și mai vizibilă este la dinții frontali. Deși în stomatologie este considerată a fi o anomalie dento-maxilară, strungăreața este văzută și ca un avantaj estetic, oferind unicitate și farmec. Există și persoane care percep strungăreața ca pe un defect. În cazul acestora, medicul stomatolog le poate recomanda cea mai optimă variantă de tratament pentru corectarea diastemei.

  • Ce este diastema (strungăreața)?

  • Tipuri de diastemă / strungăreață

  • De ce apare strungăreața?

  • Strungăreața la copii

  • Cum se tratează strungăreața?

  • Păreri despre strungăreață


Ce este diastema (strungăreața)?


Diastema constă în prezența unui spațiu interdentar mai mare de 0,5 milimetri. Aceasta apare încă din copilărie și tot atunci este momentul când medicul își poate da seama dacă este tranzitorie sau permanentă. La copii, strungăreața poate fi prezentă la nivelul dentiției temporare (dinții de lapte), dar poate dispărea la dentiția permanentă. Însă, dacă spațiul dintre incisivi este mai mare de 2 milimetri, există o mare probabilitate să persiste și la vârsta adultă, determinând apariția diastemei.


Frecvent, diastema este localizată pe arcada superioară. Cu toate acestea, există persoane care prezintă spații interdentare și la nivelul mandibulei, pe arcada inferioară. De asemenea, spațiile interdentare pot avea și alte localizări la nivelul danturii. În această situație, spațiile poartă denumirea de treme dentare.


Tipuri de diastemă / strungăreață


Spațiile interdentare pot apărea în mai multe zone ale danturii. În funcție de localizare, acestea au fost clasificate, pentru a ușura stabilirea diagnosticului.


Diastema interincisivă


Acest tip de diastemă este cel mai des întâlnită. De asemenea, este cea care se poate observa cel mai ușor. Adesea, spațiul interdentar se află pe arcada superioară, dar rar poate apărea și la nivelul arcadei inferioare.


Diastema patologică


Diastema patologică constă în apariția unui spațiu dentar care separă complet cei doi dinți la nivelul cărora se formează. Acesta poate determina malocluzie (suprapunerea arcadei superioare peste cea inferioară nu se realizează corect). În acest fel, este afectată mușcătura, iar musculatura este suprasolicitată. În această situație, este necesar consultul stomatologic pentru a ameliora simptomatologia.


Diastema vera (primară)


Diastema vera apare ca urmare a transmiterii ereditare recesive (este nevoie ca ambii părinți să aibă gena responsabilă de dezvoltarea diastemei). Ca urmare a diastemei primare, la nivelul cavității bucale apare dezvoltarea în exces a frenului buzei superioare.


Diastema falsă


Diastema falsă apare ca urmare a modificărilor de poziție ale dinților. Această mai este cunoscută și ca diastemă secundară, deoarece este generată de anomaliile de poziție ale dinților.



Printre cele mai frecvente modificări ale dinților care cauzează apariția diastemei false se află.

  • rotirea dinților (cu apariția convergenței sau a divergenței dintre ei);

  • înghesuirea dinților (ceea ce va mări spațiul dentar la dinții adiacenți);

  • migrări dentare ce apar după extracția dinților;

  • migrări dentare ca urmare a bolii parodontale;

  • anodonția (lipsa) incisivilor laterali.


Diastema premolară


Diastema premolară se manifestă la nivelul premolarilor inferiori. În cele mai multe dintre cazuri, spațiul dentar format afectează premolarul 2 de la nivelul arcadei inferioare.


Diastema fiziologică


Diastema fiziologică se manifestă preponderent la copii cu vârsta între 4-5 ani. Aceasta este normală și apare în perioada tranzitorie dintre dentiția temporară (dinții de lapte) și dentiția permanentă.


Aceasta necesită monitorizare din partea medicului stomatolog, deoarece poate persista și la dentiția permanentă și ulterior în viața adultă. Pot exista și situații când are loc închiderea diastemei (spațiul interdentar dispare). De asemenea, un tratament aplicat încă din copilărie este mai facil, comparativ cu unul realizat la vârsta adultă.


De ce apare strungăreața?


Cauza aparției diastemei poate fi unică sau poate fi o combinație de mai mulți factori. Cunoașterea agenților ce determină strungăreața este importantă pentru alegerea tratamentului cu cele mai bune rezultate.


Printre cele mai frecvente cauze ale apariției strungăreței se află:

  • genetica;

Unele persoane pot prezenta spații interdentare ca urmare a anomaliilor genetice. Aceasta se întâmplă în cazul diastemei primare sau dacă maxilarul este prea mare raportat la dinții arcadei superioare. În acest mod, spațiile dentare sunt prezente la toți dinții arcadei superioare.

  • morfologia dentiției;

Modificările formei, mărimii sau a poziției dinților poate determina apariția spațiilor interdentare.

  • modificări ale inserției frenului buzei;

Pot exista situații când frenul buzei este situat inferior față de normal și între incisivii frontali superiori. Aceasta contribuie la menținerea unui spațiu între dinți, ca urmare a benzii fibromucoase pe care se inseră frenul.

  • bolile parodontale;

Boala parodontală afectează structurile de suport ale dinților. Dacă acestea suferă modificări, dinții nu mai au susținerea necesară și își pot schimba poziția. În acest mod, apar spațiile interdentare.

  • anodonția;

Anodonția reprezintă lipsa mugurilor dentari. Aceasta se manifestă preponderent la nivelul incisivilor laterali. Astfel, la nivelul arcadei este prezent un spațiu gol, care de cele mai multe conduce la spațierea dinților.

  • extracțiile dentare;

Extracțiile dentare determină modificări ale structurii gingiei, care duc în timp, la deplasarea dinților rămași pentru a uniformiza spațiul rămas gol. Pentru a preveni aceasta, este necesară realizarea unui implant dentar.

  • creșterea excesivă a gingiei;

O creștere în exces a gingiei poate determina apariția diastemei, ca urmare a spațiului creat.

  • deglutiție incorectă;

Modul în care se produce deglutiția (înghițirea) este important pentru definitivarea structurii dentiției. Inițial, la sugari, deglutiția se realizează prin propulsarea limbii posterior de arcada dentară superioară, adică prin împingerea posterioară a incisivilor. În mod normal, această metodă de deglutiție dispare în jurul vârstei de 1 an - 1, 5 ani. Dacă deglutiția tipică sugarului persistă, atunci dezvoltarea strungăreței este favorizată.

  • anumite obiceiuri;


Strungăreața la copii


Apariția strungăreții la copii este fiziologică. La copii, spațiile interdentare sse pot regăsi în următoarele situații:

  • când este prezentă dentiția temporară (pentru ca la înlocuirea acesteia să existe suficient spațiu pentru dentiția permanentă);

  • în perioada în care dinții de lapte încep să cadă, până la ocuparea spațiului de către dinții permanenți.

În aceste situații, medicul stomatolog nu recomandă efectuarea vreunui tratament. Însă, dacă dentiția permanentă s-a definitivat, iar diastema sau alte spații interdentare sunt prezente, este necesară efectuarea unui consult stomatologic. Medicul va recomanda cele mai optime variante de tratament, în funcție de fiecare pacient.


Dacă copii adoptă unele obiceiuri, creșterea dinților se poate realiza incorect. În acest mod, apare strungăreața. Printre obiceiurile care cauzează diastema se află:

  • folosirea suzetei pentru o perioadă lungă de timp;

  • menținerea degentului în gură (suptul degetului);

  • împingerea cu limba zona posterioară a dinților frontali;

  • respirația pe gură.


Cum se tratează strungăreața?


Tratarea strungăreței se face numai ce este stabilit cu exactitate diagnosticul și cauzele care au condus la apariția acestei anomalii dentare. Tratamentul diferă în funcție de fiecare persoană și de cauza care a condus la apariția diastemei.


Tratamentul cu aparat dentar pentru strungăreață


Aparatul dentar este benefic pentru a corect spațiile interdentare crescute ca urmare a prezenței unui maxilar crescut raportat la mărimea dinților. Acesta permite ca între dinți spațiul să se micșoreze, iar aspectul să fie mult ameliorat.


Corecția danturii se face ca urmare a presiunii continue exercitată de către aparatul dentar. Medicul ortodont va recomanda fiecărui pacient modelul de aparat dentar care i se potrivește cel mai bine.


Tratamentul cu fațete dentare sau compozit


Fațetele dentare sunt recomandate când mărimea dinților este redusă. Astfel, în cazul în care incisivii laterali sunt prea mici, fațetele dentare au rolul de a acoperi suprafața acestora și de a ocupa o parte din spațiul gol de la nivelul gingiei.


În cazul în care există un dinte lipsă, este necesar un implant dentar. Acesta nu doar că îmbunătățește aspectul exterior, dar și contribuie la menținerea stabilității danturii adiacente spațiului gol.





Tratamentul parodontal


Apariția spațiilor interdentare poate fi cauzată și de afecțiuni parodontale. Acestea afectează suportul dinților și poate conduce la mobilitatea acestora și la dezvoltarea spațiilor interdentare.


În astfel de situații, spațiile dentare nu sunt primele tratate. Este necesar a trata inițial boala parodontală și a vindeca gingia afectată. Ulterior, dacă spațiile interdentare persistă, medicul stomatolog împreună cu medicul ortodont vor găsi o soluție adecvată de tratament.


Tratamentul chirurgical


Tratamentul chirurgical este indicat în situațiile în care diastema este produsă de poziționarea mult mai joasă decât normal a frenului buzei. Astfel, se realizează frenectomia, o intervenție chirurgicală care reduce dimensiunile frenului buzei.


În funcție de vârsta pacientului, medicul ortodont poate recomanda și purtarea unui aparat dentar. La un copil mic, după intervenția chirurgicală, spațiul interdentar se închide în timp, fără alte intervenții. În cazul unui adolescent sau al unui adult, după frenectomie, spațiul interdentar persistă. Ca urmare, este necesară purtare unui aparat ortodontic.



Păreri despre strungăreață


Strungăreața nu reprezintă o patologie dentară gravă, care necesită tratament imediat. Dacă prezența ei nu conduce la apariția unor complicații, aceasta poate fi lăsată netratată. Printre complicațiile asociate strungăreței se află:

  • malocluzia;

  • disconfort la masticație;

  • aspect fizic considerat de unele persoane a fi inestetic.


Există unele țări care consideră strungăreața a fi un semn de frumusețe și fertilitate. În cazul în care femeile nu aveau strungăreață, acestea participau la diferite tratamente pentru a o crea. Printre țările care apreciază strungăreața se află: Ghana, Nigeria, Namibia. În Franța, diastema este considerată a fi un semn al fericirii și al norocului.


De asemenea, sunt multe vedete au strungăreață și nu au tratat-o. Printre acestea se află: Madonna, Laura Pausini, Eddie Murphy, Arnold Schwarzenegger, Brigitte Bardot și mulți alții. Acestea nu prezintă disconfort creat de strungăreață și consideră că reprezintă un element distinctiv.


În cazul în care diastema produce disconfort estetic sau alte complicații, consultul stomatologic este esențial. În acest mod, medicul stomatolog și medicul ortodont vor recomanda cel mai optim tratament. Este important de menționa ca strungăreața se poate corecta, în prezent existând mai multe opțiuni de tratament.



Comentarios


bottom of page