1. Sângerarea gingiilor
Dacă sângerează gingiile trebuie să mă opresc din periat? Nu! Dacă sângerează gingiile înseamnă că nu ai periat suficient de bine și s-a acumulat placă bacteriană sau chiar tartru, adică un depozit albicios la baza gingiilor. Reacția lor normală este să sângereze, să se umfle, poate chiar să doară și să devină vișinii în stadiile mai avansate. Ce e de facut? Mergi la dentist sau la igienist la un detartraj și periază dinții corect acasă, alături de ață dentară sau duș bucal.
2. E normal să îmi sângereze gingiile după igienizare?
Acest lucru poate fi normal în anumite cazuri, deoarece sunt pacienți care vin cu gingiile foarte inflamate, iar acea inflamare a gingiilor nu se reduce imediat, ci după câteva zile.
Asa că va sângera puțin, după care gingia își va reveni dacă pacientul are o bună igienă dentară.
3. Ce este un chiuretaj gingival?
Atunci când gingivita nu este tratată la timp si evoluează, mănâncă ligamentele cu care gingia este susținută de dinte, iar placa bacteriană se acumulează pe lângă rădăcina dintelui. Ca să curațăm rădăcina dintelui de tartru și de aceste depozite,
facem un chiuretaj gingival. Acesta este de doua feluri - poate să fie în câmp închis, adică pur și simplu se intră cu niște chiurete speciale pe lângă gingie și se curăță suprafața rădăcinii dintelui. Chiuretajul se poate realiza și în câmp deschis, se taie gingia, și în momentul respectiv pungile parodontale sau depozitele acestea de la rădăcina dintelui sunt curățate foarte bine. La final se coase gingia și va fi restabilită sănătatea gingiilor.
4. Ce este decontaminarea laser?
Este posibil ca gingivita voastră, pentru care v-ați dus în primă fază la detartraj să aibă și o cauză bacteriană. În acest caz se realizează o decontaminare laser, o procedură care se face cu un laser special, nu este dureros și sterilizează toată suprafața gingiei la contact cu dintele.
5. Boala parodontală și mișcarea dinților
De cele mai multe ori această mișcare a dinților este datorată faptului că nu mai există suport osos. În funcție de cât de agresive sunt aceste bacterii sau cat de tarziu ajungi tu la medicul specialist parodontolog, ele pot săpa în jurul rădăcinii dintelui o pungă mare parodontală. Cu cât este mai mare gaura aceasta și merge mai adânc în raport cu rădăcina, atunci dintele începe să se miște, pentru că dintele este ținut pe loc de os. În momentul în care osul s-a topit din cauză bacteriană și rămâne gingia umflată deasupra, dinții încep să se miște. În acest moment trebuie să îndepărtăm dinții și trebuie să ne gandim la soluții de completare a spațiului rămas liber.
6. Boala parodontală este ereditară?
Există o componentă genetică, adică există 50% șanse ca ea să se transmită de la părinți la copii. Există niște situații care favorizează această boală parodontală. Părinții tăi pot avea boală parodontală, dar dacă tu te speli super bine pe dinți, ai foarte mare grijă de dinții tăi, mergi la detartraj constant și medicul tău dentist la controalele periodice nu-ți spune nimic, înseamnă că nu vei dezvolta boală parodontală
7. Boala parodontală se vindecă?
Boala parodontală nu se vindecă, dar se stopează. Un pacient care suferă de boală parodontală trebuie sa meargă constant la medicul dentist la controale și detartraje și trebuie să aibă grijă mare cu igiena dentară acasă. Semnele bolii parodontale, în afară de sângerarea gingiilor și mișcarea dinților, sunt și mirosurile neplăcute la nivelul gurii. Există posibilitatea să vă spălați foarte bine pe dinți, să folosiți ața dentară și să aveți în continuare acel miros neplăcut, care provine din pungile parodontale.
ความคิดเห็น