top of page

Cancerul bucal (oral). Ce este, care sunt simptomele si CUM se trateaza



Cancerul oral (sau cancerul bucal) reprezintă cea mai comună formă de cancer care implică regiunea capului și a gâtului, cu factori de risc de regulă controlabili, precum fumatul, expunerea la soare sau o infecție anterioară cu HPV (virusul papiloma uman). Cancerul oral se poate dezvoltă în oricare dintre regiunile care alcătuiesc cavitatea bucală, precum buzele, limba, gingiile, cerul gurii, căptușeala interioară a obrazului sau bolta palatină (palatul dur și cel moale).


Rata de supraviețuire a pacienților diagnosticați cu cancer oral depinde în principal de tipul de cancer, dar și de alți factori, precum stadiul bolii, sexul, etnia, vârsta sau eventuale comorbidități. În timp ce anumite tipuri de cancer (cancerul glandelor salivare sau carcinomul cu celule scuamoase) au o rată de supraviețuire la 5 ani de peste 95%, alte tipuri, precum sarcomul, au o rată de supraviețuire scăzută, de sub 50% la un interval de 5 ani de la diagnostic.


Ce este cancerul bucal și de ce apare?


Cancerul bucal este o afecțiune severă cu evoluție rapidă, adesea diagnosticată în faze avansate, cel mai frecvent în rândul adulților cu vârsta de peste 60 de ani care frecventează în rare ocazii medicul stomatolog. Cancerul oral afectează de regulă fumători și consumatorii cronici de alcool.


Ce zone pot fi afectate de cancerul oral


Cancerul bucal poate afecta oricare dintre componentele care alcătuiesc cavitatea bucală, segmentul cranian inițial al tubului digestiv, cât și regiunile care delimitează cavitatea bucală, precum căptușeala interioară a obrazului, planșeul bucal sau bolta palatină.


Limba

Organ musculos cu multiple roluri în organismul uman, limba poate fi afectată de tumori canceroase, cea mai frecventă formă de cancer de limbă fiind carcinomul cu celule scuamoase. Diagnosticat în faze inițiale ale dezvoltării, cancerul de limbă are de cele mai multe ori un prognostic favorabil, mortalitatea în decurs de cinci ani de la diagnostic fiind una redusă.


Cavitatea bucala (gingii, cerul gurii, interiorul obrajilor, zona de sub limba)

Cavitatea bucală propriu-zisă, împreună cu regiunile care o delimitează, sunt principalele regiuni afectate de cancerul oral. Simptomele afecțiunii pot fi unele diferite, în funcție de regiunea implicată, iar riscul de răspândire a celulelor canceroase în organism unul crescut.


Simptomele cancerului oral


Cancerul oral, deși ușor de diagnosticat în urma vizitei la medicul stomatolog, poate fi de multe ori asimptomatic în fazele inițiale, ceea ce face ca vizita la medic să fie mult întârziată. Atunci când apar, principalele simptome care anunță prezența unui cancer oral sunt:

- inflamațiile sau leziunile bucale care nu se vindecă;

- excrescențe la nivelul cavității bucale;

- durerile persistente la nivelul cavității bucale, al gâtului sau al urechilor;

- apariția unor pete în gură sau pe limbă;

- respirația urât mirositoare, care nu depinde de alimentele consumate și care apare pe tot parcursul zilei;

- sângerările inexplicabile la nivelul cavității bucale;

- dificultățile la mestecat sau la vorbire;

- dificultățile sau durerile la mișcarea maxilarului;

- dificultățile de vorbire;

- scăderea bruscă în greutate;

- pierderea dinților.


Când trebuie să mergi la medic?


Vizita la medicul stomatolog se impune în situația în care oricare dintre semnele și simptomele menționate anterior persistă pentru o perioadă mai lungă de două săptămâni sau dacă simptomele sunt severe și nu permit desfășurarea activităților zilnice.


Cancerul oral - diagnostic:


Depistarea încă din fazele incipiente a cancerului oral este esențială pentru îmbunătățirea șanselor de reușită a tratamentului și implicit a supraviețuirii. Toate metodele de evaluare pentru depistarea cancerului oral sunt nedureroase și neinvazive, cu excepția biopsiei, care este considerată o procedură minim invazivă. Principalele metode utilizate pentru a diagnostica cancerul oral:


Examinarea orală

Examinarea clinică, efectuată de către un medic dentist în timpul controalelor regulate sau de către un specialist în chirurgie oro-maxilo-facială, constituie modalitatea principală prin care poate fi detectat un cancer oral. Dacă există suspiciuni de cancer oral, medicul va solicita efectuarea unor teste suplimentare, inclusiv analize de sânge, teste imagistice sau biopsii.


Biopsia

Medicul poate utiliza mai multe tipuri de biopsii, în funcție de particularitățile pacientului și de tipul de cancer suspectat. Biopsia prin „răzuire”, considerată cea mai puțin invazivă dintre toate tehnicile de biopsie, presupune „răzuirea”unei porțiuni a leziunii canceroase, care ulterior sunt analizate într-un laborator, la microscop. Biopsia prin incizie, pe de altă parte, constă în îndepărtarea unor bucăți mici de țesut, care ulterior sunt examinate în laborator.


Analize de sange

Testele de sânge sunt efectuate pentru a confirma diagnosticul inițial, însă nu pot fi definitorii în absența unor biopsii sau a unor teste imagistice. Analiza de sânge nu poate fi considerată o metodă de diagnostic pentru cancerul oral, însă poate oferi informații importante cu privire la starea generală de sănătate.


Teste imagistice

Scanările CT, împreună cu razele X, sunt utilizate pentru identificarea tumorilor în regiunea cavității bucale și pentru a vedea dacă aceste tumori s-au răspândit și în alte regiuni ale corpului. Scanarea PET poate fi folosită, de asemenea, pentru evidențierea răspândirii tumorilor canceroase la nivelul ganglionilor limfatici sau la nivelul organelor interne, cât și ulterior, după începerea tratamentului împotriva cancerului (dacă se confirmă diagnosticul), pentru a verifica eficacitatea tratamentului.


Care sunt tipurile de tratament pentru cancerul oral


În funcție de starea de sănătate a pacientului, localizarea cancerului, dimensiunea tumorii, cât și de stadiul în care este diagnosticat, cancerul bucal poate beneficia de diferite tipuri de tratamente. Combinația unor terapii (de exemplu radioterapia combinată cu chimioterapia) poate crește semnificativ șansele de succes ale tratamentului. Tipurile de tratament pentru cancer oral includ:


Intervenție chirurgicală

Intervenția chirurgicală constituie tratamentul de bază pentru toate cancerele orale aflate în stadii incipiente și presupune îndepărtarea leziunilor canceroase orale și a ganglionilor limfatici afectați. Intervențiile chirurgicale pot presupune:

- îndepărtarea parțială sau totală a limbii (glosectomie - procedură efectuată la pacienții cu cancer al limbii);

- îndepărtarea parțială sau totală a palatului dur (maxilectomie);

- îndepărtarea ganglionii limfatici din gât.


Radioterapie

Radioterapia implică țintirea tumorilor canceroase orale cu fascicule de radiații, în cadrul mai multor ședințe, pentru intervale de timp de până la opt săptămâni. În funcție de stadiul bolii, radioterapia poate fi administrată în monoterapie sau în combinație cu chimioterapia.


Chimioterapie

Tip de tratament care poate fi administrat pentru vindecarea sau controlarea cancerului oral, cât și pentru a Împiedica recidiva bolii, la pacienții vindecați. În unele situații, chimioterapia poate fi efectuată înaintea intervenției chirurgicale de îndepărtare a cancerului sau după operație, cât și după radioterapie.


Cauzele aparitiei cancerului oral


Majoritatea cancerelor orale apar la persoane care prezintă unul sau mai mulți factori de risc, dintre cei enumerați în continuare:


Fumat

Consumul de tutun de orice fel, inclusiv fumatul (activ sau pasiv), reprezintă un risc major pentru sănătate, o cauză importantă de deces prematur și de cancer oral. Folosirea produselor pe bază de tutun afectează, de asemenea, sănătatea dinților și a gingiilor, crescând riscul pentru diferite afecțiuni de sănătate orală, precum gingivită sau parodontoză.


Consumul de băuturi alcoolice

Consumul în mod regulat de băuturi alcoolice în cantități crescute este asociat cu un risc mai mare pentru multiple probleme de sănătate, inclusiv pentru cancer oral. De foarte multe ori, consumatorii de alcool sunt și fumători, astfel că riscul lor este semnificativ mai mare decât al altor persoane.


Expunerea excesiva la soare

Buzele, la fel ca pielea corpului, sunt expuse razelor solare și necesită protecție solară. Neutilizarea produselor de protecție solară pentru buze, în condițiile expunerii prelungite la razele soarelui, crește riscul de cancer de buze.


Virusul HPV

Infecția cu papilomavirusul uman (în special cu tipul HPV 16) crește semnificativ riscul de cancer de orofaringe (un tip de cancer specific care poate afecta regiunea posterioară a gâtului, , inclusiv amigdalele și baza limbii). În anumite regiuni, virusul papiloma uman este responsabil pentru mai mult de 70% dintre cazurile de cancer orofaringian. În prezent, nu este clar dacă virusul poate fi responsabil pentru cancerul oral, al glandelor salivare, buzelor sau nasului.


Alți factori de risc pentru cancer oral includ:

- vârsta (riscul de cancer crește odată cu înaintarea în vârstă, cancerul oral fiind diagnosticat cel mai frecvent la persoanele de peste 40 de ani);

- sexul (bărbații prezintă un risc dublu de a face cancer oral, comparativ cu femeile);

- antecedente familiale pentru cancer oral sau pentru alte tipuri de cancer;

- un sistem imunitar slăbit;

- o alimentație nesănătoasă, bogată în produse prelucrate.


Descoperă câte tipuri de cancer oral există


Carcinomul

Aproximativ 9 din 10 cancere ale cavității bucale sunt carcinoame cu celule scuamoase (n.r celule care alcătuiesc mucoasa cavității bucale). Rata de supraviețuire a pacienților cu carcinom cu celule scuamoase este una ridicată, acest tip de cancer oral răspândindu-se rar în alte părți ale corpului.


Adenocarcinomul

Tumoră epitelială malignă fără o cauză precisă cu un prognostic adesea favorabil. În majoritatea cazurilor, tratamentul de bază al adenocarcinomului este unul chirurgical, urmat de chimioterapie și radioterapie.


Sarcomul

Tumoare malignă a țesuturilor de susținere de la nivelul cavității orale, sarcomul reprezintă cel mai sever tip de cancer oral, cu o supraviețuire redusă la 5 ani de la diagnostic. Sarcomul are capacitatea de a genera metastaze la nivelul organelor interne și a structurilor din vecinătatea cavității orale.


Melanomul

Cancer malign foarte rar, deosebit de sever, cu o progresie rapidă și o mortalitate ridicată. Melanomul bucal reprezintă până la 2% dintre cancerele orale și de regulă este diagnosticat în faze avansate, detectarea întârziată fiind principala cauză a mortalității crescute. De regulă, melanomul bucal se manifestă prin leziuni de diferite nuanțe sau zone de depigmentare în cavitatea orală.


Prevenirea cancerului bucal: metode pe care le poți aplica


Cancerul bucal poate fi, de cele mai multe ori, prevenit. Puteți ajuta la prevenirea cancerului oral prin:

- renunțarea la fumat sau la produsele pe bază de tutun;

- limitarea cantității de alcool consumată;

- efectuarea unor vizite regulate la medicul stomatolog;

- utilizarea balsamului pentru buze cu protecție solară;

- vaccinarea împotriva papilomavirusului uman;

- consumul unei diete echilibrate


De asemenea, persoanelor cu antecedente familiale pentru cancer oral sau pentru orice alt tip de cancer, cât și persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, li se recomandă efectuarea unor screening-uri anuale pentru depistarea cancerului oral.

Cuvinte cheie: cancer oral, cancer oral simptome, depistare cancer oral, cancer oral tratament, cancer bucal, cancer bucal imagini, simptome cancer bucal, depistare cancer bucal, cancer bucal cauze, cancer bucal varsta, cancer bucal stadii


Comentários


bottom of page