Atunci când ai pierdut un dinte există două posibilități de tratament, fie se introduce un implant dentar, fie se se realizează o punte dentară.
Ce este puntea dentară?
O punte înseamnă dinte - spațiu - dinte. Puntea poate avea și zece elemente, în care să fie dinții lipsă și dinții prezenți diferit amplasați. În momentul în care avem dinte - spațiu - dinte, construcția protetică pe care o să o avem o să presupună două coroane de acoperire și între ele un dinte fals lipit de cele două coroane. Că să putem face o coroană dentară trebuie să șlefuim cei doi dinți stâlpi adică să îndepărtăm circumferențial suficient smalț că să avem spațiu pentru materialul din care vom face coroana. De multe ori asta presupune să îndepărtăm nervul dintelui sănătos și deci să fim invazivi, adică să sacrificăm prea mult țesut dentar și nervul dintelui, pentru a face această construcție.
Mai mult decât atât, în momentul în care alegem o punte dentară, osul din zona dintelui care a plecat se retrage, devine tot mai puțin, făcând mai dificilă posibilitatea ca pe viitor să pui un implant acolo.
Ce este implantul dentar?
Implantul dentar este un șurub din titan de cele mai multe ori, dar poate fi și din zirconiu, în cazul pacienților alergici la titan, care se introduce în os. Peste acest șurub se introduce un bont protetic, puteți să îl gândiți ca o conexiune cu partea a treia, dintele, care se vede în cavitatea bucală sau coroana pe implant. Implantul se poate insera în os în aceeași ședința în care s-a făcut extracția, în cea mai fericită situație sau dacă este infecție la locul respectiv sau dacă medicul chirurg decide așa, la câteva luni după ce s-a făcut extracția dintelui buclucaș.
De cele mai multe ori dintele sau coroana pe implant se fixează peste implant la câteva luni după ce el a fost lăsat la vindecat în os. Asta este situația cea mai frecventă, dar sunt și situații particulare, în care coroana se pune imediat dacă e un dinte din față și dacă permite situația.
Sunt situații în care nu există os suficient să punem implantul respectiv și atunci intervenția devine mai complexă, necesitând și o adiție de os. Această adiție se poate face în aceeași ședință cu implantul sau dacă e mai complicată mai întâi se face adiția, se construiește os
și abia apoi, la 6-9 luni se poate pune implantul în osul proaspăt creat de medicul chirurg.
Varianta de implant dentar este mult mai puțin invazivă, adică salvează mult mai mult din țesutul dentar. Un aspect important este că dacă cumva, peste câțiva ani, se întâmplă ca unul dintre dinții incluși în punte să aibă vreo problemă, să apară o infecție la vârful unui dinte sau să apară vreo carie la unul dintre dinții din punte, pentru a repara zona cu probleme, trebuie îndepărtată toată puntea, deci cu siguranță va fi un efort financiar mai mare și mai multe vizite la dentist.
Cu siguranță situația în care se află dinții voștri poate fi particulară, poate fi mai complexă, pot fi mai multe variante de rezolvare a lor. De aceea întotdeauna vă recomand să mergeți să discutați cu un medic dentist, pentru a ajunge la zâmbetul pe care vi-l doriți.
Comentários