top of page

Ce este albirea dentara? Tipuri de tratament



Ce este o albire dentară?


Există o substanță specifică, care se numește peroxid de hidrogen. Acesta se pune pe suprafața dinților și ea scoate din profunzimea straturilor de smalt, petele pigmentare care dau culoare închisă sau gălbuie dinților. Există anumite kit-uri care folosesc lampa cu lumina albastră sau se poate folosi substanță fără a utiliza lampa respectivă.


Când este recomandată albirea dentară?

Este foarte important să consulți un medic dentist înainte să decizi să îți faci o albire dentară. Sunt situații în care ai pierdut nervul unui dinte din față sau un dinte vizibil, care în mod normal ar primi substanță de albire, care se pune pe toți dinții din zâmbet. Acel dinte care nu mai are nerv, care este mat, maroniu, roz, nu se va albi cu o substanță obișnuită pe care o folosim în timpul albirii dentare. Este nevoie de o albire internă, specială, pe care o realizează medicul specialist endodont și poți să faci în paralel și o albire a dinților, dar nu este o certitudine că nuanța pe care o obținem după ce facem albirea internă a dintelui respectiv, va fi aceeași nuanță obținută la restul dinților. Este important să acoperim dinții care au tratament de canal și atunci facem albirea dentară, după care asortăm culoarea fațetei sau a coroanei de acoperire, la culoarea obținută.


De asemenea, albirea dentară nu funcționează pe plombe, fațete, coroane sau pe alte construcții protetice. În cazul fațetelor sau coroanelor din ceramică, ele se coc la cuptor, la temperaturi foarte mari, așa încât culoarea să fie stabilă în timp, deci fiți siguri că nu se va schimba culoarea dacă punem substanță de albire pe ele. Dacă ai plombe și vrei să îți faci albire, faci mai întâi albirea, aștepți cam 2-3 săptămâni să se stabilizeze culoarea, după care se schimbă plombele sau lucrările protetice și se asortează la nouă culoare pe care ai obținut-o. La fel și dacă ai carii la dinții din față și tu vrei o culoare mai bună, mai întâi se face albirea și apoi se repara cariile.


Tipuri de albire dentară


Albirea dentară la dentist


La cabinet este un mediu controlat, medicul este lângă tine pe tot parcursul procedurii, dacă se întâmplă să ai orice fel de disconfort ridici mâna, el oprește funcționarea lămpii dacă începi să ai dureri sau disconfort. Este important să faci albirea dentară nu mai frecvent de un an de zile. E important să nu exagerezi cu ciclurile de albire pe care le faci dinților tăi, pentru că în timp smalțul se subțiază, devine mai casant, se fac mult mai ușor carii și ajungi să îți distrugi dinții.


Cum se face albirea dentară?


Suprafața dinților ar trebui să fie curată, așa că se recomandă ca înainte să faci detartraj, periaj și airflow, abia apoi să se aplice substanța de albire dentară pe dinți. E important de știut că se aplică o barieră gingivală, adică e o substanță care se întărește, care se pune pe suprafața gingiilor, pentru ca substanța de albire să nu între în contact cu gingiile, pentru că poate da o senzație că pișcă.


Albirea dentară acasă


Dacă faci albirea dinților acasă, chiar dacă folosești o substanță care are o concentrație mai mică de substanță de albire, e posibil să te piște gingiile și e posibil să și înghiți din substanța cu care se face albirea dentară, pentru că saliva circulă prin gură.


Foarte important este să se respecte timpul de albire, lucru despre care suntem siguri că se respectă la dentist, pentru că lampa are un timer și sigur dentistul are ceas. Dacă nu se respectă instrucțiunile sau pacientul adoarme cu substanța de albire pe dinți, dimineața se trezesc cu durere dentară și cu usturimi ale gingiilor. Există albire dentară cu gutiere, adică se fac mulaje ale dinților tăi, se lasă un spațiu mic în față, unde poți să pui substanța de albire. Aceasta nu se va pune în exces să dea pe afară, ci câte o biluță la fiecare dinte. În funcție de gutierele pe care le aveți, instrucțiunile producătorului pot fi diferite.


Discutăm despre benzile de albire - s-ar putea să aveți o dificultate atunci când le folosiți. Majoritatea dintre voi, atunci când le folosiți, trageți banda și o puneți direct pe suprafața dinților. Dintele nu e plan, este convex, are niște forme și pentru a obține o culoare uniformă, e bine ca banda să intre între dinți și să urmărească conturul dintelui.


Ce facem după o albire dentara?


Timp de o săptămâna vreau să fiți mai grijulii atunci când beți cafea sau sucuri colorate (suc de sfleclă, sau alte legume colorate). Dacă sunteți mari băutori de cafea, folosiți un pai.


După o albire dentară, sunt situații în care dinții pot să devină sensibili 2-3 zile. Acest aspect se referă la substanța cu care s-a făcut albirea, cât de mult s-a ținut substanța de albire, dar și la particularitățile structurii dintelui. Senzația pe care o ai atunci când doare este de fapt asemănătoare unor săgeți în dinți, dar ele trec în 2-3 zile maxim. Dacă se întâmplă să ai disconfort și după perioada aceasta, cu siguranță te poți întoarce la medicul dentist pentru o desensibilizare a dinților.


Comments


bottom of page