top of page

Ce este boala parodontală? Prevenție și metode de tratament




Ce este boala parodontală?


Boala parodontală este cunoscută și sub denumirea de boala dinților sănătoși. Ea afectează doar gingiile și suportul osos în care stau dinții. Dintele stă într-un suport osos, legat de os cu niște ligamente. Pe os există gingia, ceea ce înseamnă că dacă gingia se retrage și este tot mai puțină, nu mai aveți nici os și în curând dintele începe să se miște și să îl pierdeți. 

Aspectul natural al gingiei este reprezentat de o culoare roz, gingia să nu fie inflamată, să nu doară și să fie bine lipită de suprafața dintelui.


Care sunt simptomele bolii parodontale?


Depunerile de resturi alimentare irită gingia, care se umflă și începe să sângereze. Aceste depuneri se transformă în tartru, dacă nu sunt eliminate prin periaj. Dacă gingiile sângerează frecvent și nu le băgați în seama, resturile alimentare coboară pe lângă rădăcină, cauzând topirea osului și retragerea gingiilor. Dacă nu interveniți mult timp, dinții încep să se miște pentru că nu există suport osos care să îi păstreze sănătoși.  


Metode de tratament


Ce soluții există? Chiar dacă gingiile sângerează, periați dinții și urmăriți dacă sângerarea persistă mai multe zile. Dacă persistă, mergeți la medicul dentist pentru un consult și pentru un detartraj. În plus față de igienă dentară corectă realizată acasă, este important să mergeți la fiecare 6 luni la medicul dentist sau la igienist, care să facă o igienizare completă ce constă în detartraj, periaj, airflow. Există posibilitatea ca gingiile să sângereze la detartraj, pentru că au fost acumulări mari de tartru și de placă bacteriană, însă e important să continuați igiena dentară acasă.


Există situații când încărcătură microbiană este mare și atunci este nevoie de intervenția medicului specialist parodontolog. Medicul parodontolog  o să curețe foarte bine suprafețele dinților și ale rădăcinilor, astfel încât să nu mai existe microbi și resturi de tartru.


Sunt situații în care este nevoie de operații suplimentare pentru a adauga os sau a adauga gingie atunci când boală parodontală a avansat. Ea nu se vindecă, dar se poate stopa și în acest caz este recomandat să pătrați legătura cu medicul parodontolog. 


Comments


bottom of page