Ce sunt fațetele dentare?
Fațetele dentare au aspectul unei coji de ou, sunt practic ca o unghie falsă, care se montează pe suprafața dintelui și sunt folosite pentru a obține modificări de formă, volum și culoare ale dinților. Ele pot fi din mai multe materiale, din compozit, fațete ceramice și fațete din zirconiu. Cu ajutorul fațetelor din ceramică se poate obține cel mai bine transparența caracteristică unui dinte natural, pe când zirconiul este recomandat pentru a îmbrăca măselele din spate.
Sunt cazuri în care pacienții au nevoie de la o fațetă sau de o coroană dentară, până la 28, adică o reabilitare complexă. Rolul acestora este de a reda atât funcția, cât și estetica dintelui.
Sunt cazuri în care de-a lungul timpului dinții s-au abrazat, s-au tocit și atunci noi trebuie să le refacem forma ideală, formă inițială pe care au avut-o. Facem acest lucru cu ajutorul coroanelor și al fațetelor dentare.
Ce rol au fațetele dentare?
O preconcepție comună legată de fațetele dentare este că acestea se folosesc strict în scop estetic. Fațetele dentare se folosesc și în cazul în care avem nevoie de o reabilitare complexă, funcțională.
De exemplu, în cazul pacienților care au urmat un tratament ortodontic, de multe ori este nevoie ca după aceea să apelăm la un tratament protetic. De ce? Pentru că înainte de tratamentul ortodontic, pacienții aveau o mușcătură incorectă, adică dinții erau aliniați necorespunzător și din cauza aceasta, probabil, formă dinților a avut de suferit.
Când ne referim la forma dinților, vorbim din punct de vedere funcțional, nu neapărat estetic. Atunci când mușcăm, dinții trebuie să se întâlnească într-un anumit fel. Dar, dacă în trecut ei au fost tociți din cauza muscăturii incorecte, evident că ei au rămas tociți și după tratamentul ortodontic și doar au fost aliniați. Prin fațete și coroane, o să putem să refacem contactele dentare ideale.
Comments