1. Proteza dentară
Proteza dentară este reprezentată de niște dinți de plastic sau rășină puși pe un suport care imită culoarea gingiei. Proteza care înlocuiește dinții de sus se lipește de cerul gurii, poate fi puțin mai inconfortabilă, deoarece pacientul poate să nu simtă bine gustul, variațiile de temperatură.
Proteza mobilă
Denumirea are legătură cu faptul că se îndepărtează în fiecare zi și după masă se spală și se montează înapoi pe dinți.
Proteza fixă pe implanturi
Varianta a doua, ceva mai confortabilă decât prima variantă, este reprezentată de proteza fixată pe capse, magneți sau alte dispozitive de fixare a lor. Se introduc în osul pacientului două implanturi mici, mult mai mici decât implanturile dentare pe care le folosim în mod normal, iar în implanturile respective există diverse sisteme speciale, fie capse care există și în interiorul protezei, fie magneți, astfel încât în momentul în care proteza se pune pe gingie și pe mini implanturile respective, o să aibă o retenție mai mare, o să stea mai bine în gură.
2. Implanturi all on 4 și all on 6
Ce înseamnă all on 4/ all on 6?
Procedura presupune ca toți dinții să fie fixați pe patru sau șase implanturi. Toți dinții înseamnă că lucrarea protetică pe care pacientul o primește pe implanturi e ca o potcoavă care are dinții pacientului, 12 la număr, fixați pe o bază roz ca să imite gingia. Această punte totală se înșurubează în implanturile care vor fi montate în os. Aceste implanturi, de regulă, sunt patru la număr pentru arcada de jos, pentru mandibulă, pentru că osul este mai dens și se consideră că sunt suficiente pentru a susține cei 12 dinti pe care medicul dentist îi va monta ulterior. La arcada maxilară, adică arcada superioară, se montează 6 implanturi de obicei, pentru că osul este un pic mai poros și este nevoie de o stabilitate mai bună a implanturilor pentru a susține lucrarea protetică definitivă.
3. Care sunt pașii pentru procedura all on 4 și all on 6?
Etapa de planificare
În primul rând, este necesară o consultație la un medic protetician, care va consulta pacientul împreună cu un medic chirurg, pentru că acest tratament are trei etape - etapa de planificare, etapa de execuție chirurgicală și apoi etapa protetică. În al doilea rând, este nevoie de un computer tomograf, o investigație tridimensională prin care medicul vede exact cantitatea de os, cum sunt dinții, unde sunt poziționați și detalii din os. În momentul în care se inserează implanturile trebuie introduse într-o cantitate corectă de os pentru ca ele să fie susținute. Trebuie ca medicul să știe dacă dinții existenți au infecții, pentru a fi curățate și mai trebuie ca mediul să știe unde există sinusurile maxilare și dacă este nevoie să creștem cantitatea de os.
Etapa chirurgicală
Intervenția pentru all on 4 și all on 6 constă într-o operație de una - două ore, maxim trei, în funcție de dificultatea cazului. Etapa chirurgicală presupune extracția dinților care au rămas, introducerea implanturilor la locurile alese de medicul chirurg și, după caz, se pot face adiții de os. Se pot pune membrane, se poate ridica sinusul sau orice alte intervenții necesare pentru ca această procedură de all on 4 sau all on 6 să fie corectă pentru pacient.
Etapa protetică
Protetica provizorie
Medicul protetician ia o amprentă pe implanturile tocmai inserate, pentru ca medicul tehnician să poată fabrica în câteva ore, până la maxim o zi dinții provizorii pe care pacientul îi va purta timp de 6 luni. A doua zi de la operație, medicul protetician va înșuruba o punte provizorie, pe care pacientul o va purta timp de 6 luni. Nu va exista disconfort pentru pacient pe parcursul operației, ci doar presiune, deoarece va fi nevoie de anestezie locală, adică anestezie făcută acolo unde se va lucra. În plus, sunt mulți medici chirurgi și pacienți care optează pentru o sedare intravenoasă. În acest caz, un medic anestezist îi aplică pacientului pe venă o substanță care îl liniștește și îl relaxează în timpul operației. După operație este foarte posibil ca a doua și mai ales a treia zi pacientul să se umfle puțin. Este normal deoarece s-a lucrat foarte mult acolo și este recomandat ca pacientul să țină comprese reci.
Protetica finală
La 6 luni de la operație pacientul revine la medicul protetician care îi va deșuruba dinții provizorii și îi va lua o amprentă pentru lucrarea finală. Această lucrare protetică finală poate fi din mai multe materiale, iar pacientul poate lua decizia alături de medicul său protetician. Durează undeva la maxim o săptămână ca această lucrare să fie gata.
4. Care sunt beneficiile procedurii all on 4 si all on 6?
All on 4, all on 6, în raport cu celelalte variante de proteze mobile, au o stabilitate mai bună
Se îmbunătățește confortul pacientului pentru că atunci când mestecă, datorită faptului că dinții sunt conectați de osul mandibular sau maxilar prin acele șuruburi, implanturi, o sa aibă o senzație naturală de a mesteca, ca atunci când are dinți naturali
Rol masticator mai bun
Păstrarea cantității de os de la nivelul maxilarelor
Îmbunătățirea vorbirea deoarece limba articulează pe dinți pentru a forma cuvintele, pentru a le formula așa cum le auzim cu toții
Durabilitate în timp mult mai mare decât a unei proteze mobile
Rezultat estetic, deoarece se folosesc dinți din ceramică pentru partea protetică finală
Află mai multe informații despre implanturile dentare, aici
Comentarii