top of page

Mușcătura incorectă a dinților. Ce este și cum se tratează?




Ce este ocluzia sau mușcătura dentară?


Sigur ați auzit de ocluzie dentară sau mușcătura dentară. Ce este mai exact?

Ocluzie dentară, cum o să auziți vorbind medicii stomatologi, înseamnă mușcătura dentară, adică felul în care se întâlnesc dinții de jos cu dinții de sus.

În mod normal, această mușcătură trebuie să arate într-un anumit fel. Trebuie să existe niște contacte multiple și stabile, adică de fiecare dată când închizi gura să muști în același loc.


Există variațiuni ale acestei situații și le vom trata în continuare. În mod normal, în partea din față dinții de sus vin peste dinții de jos, iar în părțile laterale, mușcătura arată ca un zig-zag, puteți să vă gândiți ca la un fermoar atunci când se închide. Există o confuzie destul de frecventă, mulți oameni consideră că dacă au dinții aliniați au o mușcătură corectă. Nimic mai fals! Sunt situații în care oamenii au dinții aliniați perfect, zâmbetul este minunat, dar nu au zig-zag pe zonele laterale și sunt persoane care au dinții foarte înghesuiți sau spațiații și mușcătura din zonele laterale este zig-zagul despre care povesteam.


Cum identifici mușcătura incorectă?


Vizita la un medic dentist vă poate certifica faptul că mușcătura voastră este corectă sau nu, pentru că medicul se va uita la rapoartele dinților. Sunt situații în care chiar dacă mușcătura în zig-zag este corectă pe zonele laterale, iar în față dinții de sus acoperă dinții de jos, mușcătura tot nu este corectă. Sunt anumiți dinți care fac contact prima oară între ei, abia apoi muscă și ceilalți dinți, ceea ce înseamnă că mușcătura nu este stabilă și cu contacte multiple în același timp.    


În momentul în care călcăm pe un ou într-un punct, acesta o să se spargă pentru că este o forță mult prea mare, la care el nu rezistă. Dar dacă avem mai multe ouă într-un carton, pe care noi exercităm o presiune, forța se distribuie în mod egal pe toate punctele pe care avem contact și nu se produce nicio problemă. Exact așa este și cu mușcătura, forță care se dezvoltă între dinții noștri trebuie să se distribuie egal la nivelul tuturor dinților. 


Cauzele mușcăturii incorecte


Erupția dentară 


Cum apar aceste probleme la mușcătură? Există posibilitatea ca atunci când apar dinții pe arcadele dentare, felul în care se poziționează ei să fie într-o poziție mai puțin corectă.

Dacă părintele duce copilul la medicul ortodont începând cu 6-7 ani, se pot ghida aceste situații așa încât să nu se ajungă la o mușcătură deficitară peste câțiva ani.


Lucrările protetice


În momentul în care se realizează tratamente stomatologice, plombe, coroane, este important ca în urma lor să se obțină o mușcătură stabilă, adică să fie contactele stabile și mai multe la nivelul aceleiași măsele. Dacă nu se obține lucrul acesta, apar situații în care anumiți dinți se întâlnesc mai repede decât ceilalți, adică pe partea stânga un dinte mușcă mai repede decât restul dinților de pe partea dreaptă. Acest aspect în timp poate să declanșeze contracții ale mușchilor pentru că îi deranjează faptul că la început contactul este puternic pe un dinte și abia apoi sunt celelalte contacte stabile. Netratate, aceste probleme pot duce la probleme articulare, pe care le identificați prin dureri de cap, pe care nu le puteți lega de nici o altă cauză. Încep din fața urechii și iradiază în toată zona temporală a capului și simți că te strânge capul. 


Măselele de minte


Foarte multe dezechilibre se produc în momentul în care apar măselele de minte. Este posibil ca tu să ai o aliniere perfectă a dinților și o mușcătură corectă, dar atunci când apar măselele de minte, ele împing în dinții din față ca să își facă loc să apară, moment în care toate contactele pe care le ai între dinți se strică.


Extracțiile dentare


O altă cauză destul de frecvent întâlnită pentru stricarea mușcăturii este pierderea unui dinte. Ai pierdut un dinte, clar se micșorează și se modifică contactele care există între dinți și dacă tu nu pui acolo o perioada lungă de timp un implant sau nu faci o punte dentară, dinții încep să migreze, deoarece întotdeauna își caută un vecin, pentru că ei au niște ligamente în interior care se atrag, care sunt tot timpul în contact. 


Dacă pierzi un dinte de jos de exemplu, vecinii lui față-spate se vor înclina spre spațiul rămas liber, iar dintele de sus o să coboare spre spațiul rămas liber, ceea ce dezechilibrează contactele pe care le reprezintă o mușcătura corectă.


Bruxismul


O altă cauză pe care putem să o amintim este bruxismul, adică scrâșnitul din dinți. Bruxismul reprezintă frecarea suprafețelor dentare cu ștergerea felului în care arată dinții. Puteți să vă imaginați suprafața dinților ca un puzzle sau ca un fermoarul. În momentul în care se uzează suprafețele dinților, se șterge relieful zimtilor sau puzzle-ului și devin suprafețe pe care trebuie să le pui în contact și nu piese potrivite. În momentul respectiv mușcătura nu mai e stabilă pentru că nu muști într-un singur punct stabil, ci începi să-ti cauți o mușcătură corectă.


Tipuri de tratament


Cine poate trata mușcătura incorectă? Este vorba despre medicul dentist care are de cele mai multe ori specializare în ceea ce privește problemele de mușcătură. Putem să vorbim despre un medic specialist ortodont sau despre un medic specialist protetician de cele mai multe ori. 


Ei verifică faptul că dinții sunt în contacte multiple, stabile și repetabile. În funcție de problemele care există și se identifică, se pornește la tratament. Fie se tratează forma dintelui de către medicul protetician se repară plombe, coroane, tot ce este nevoie și se verifică contactele egale și multiple, fie se repară mușcătura cu ajutorul medicului ortodont. Poate să fie o combinație dintre cei doi, de cele mai multe ori atunci când problemele sunt articulare.


Află mai multe despre tratamentul cu aparat dentar aici.

Comments


bottom of page