Te-ai gândit vreodată în ce poziție stă limba ta atunci când ești relaxat? Sau care este poziția de repaus a limbii tale?
Care este poziția corectă a limbii?
Despre ce vreau de fapt să vorbim, despre interpoziția limbii între arcadele dentare sau deglutiția infantilă. Este o problema pe care am văzut-o tot mai mult prezența, stand la consultație cu medicii ortodonți din clinică.
Sunt mulți pacienți care nu sunt conștienți atunci când beau un pahar cu apă de poziționarea limbii pe suprafața cerului gurii. În mod normal și corect, atunci când spunem ''en'', fiți atenți că vârful limbii se poziționează pe cerul gurii în spatele dinților din față. Acolo unde este poziționată limba când spunem ''en'', aia e poziția corectă.
Mulți oameni fie sprijină limba pe dinții de sus, fie sprijină limba pe dinții de jos sau chiar împing cu limba pe suprafață dinților. Este important să știți că limba este un mușchi foarte puternic și poate te întrebi de ce contează atât de mult dacă limba este un mușchi puternic. Ei bine, dinții sunt într-un echilibru între cât de puternic este mușchiul limbii și cât de puternici sunt mușchii buzelor. În momentul în care limba este prea voluminoasă sau este prea puternică și împinge în dintîi de față în permanentă lucrul acesta o să se vădă. Apar spații între dinți, fie între dinții de sus, fie între dinții de jos, fie între toți dințiii. Dințiii vor fi împinși mai în față, lucrul acesta se vede frecvent în momentul în care un copil suge degetul și se vede cum dinții din față se evazează, iar buzele nu mai pot închide, deci mușchii buzelor sunt insuficient dezvoltați spre deosebire de puterea muschiului limbii.
Ce tratamente există?
O vizită la medicul dentist și mai ales la un medic ortodont poate imediat să identifice acest aspect. Stând la consultație cu doamnele doctor ortodont, văd că ele imediat identifică problema asta și imediat întreabă pacientul. Și atunci aducem un pahar de apă pacientului, îi dăm să bea, pentru că pacientul să fie atent unde își poziționează vârful limbii atunci când bea apă și așa și pacientul își dă seama de lucrul acesta și își explică problemele care apar la nivelul danturii.
Ați mers la medicul ortodont de cele mai multe ori, care va recomandă purtarea unui aparat dentar, pentru că pe voi va deranjează felul în care arată dinții voștri, că aveți spații între dinți sau dintîi sunt prea în față.
Medicul ortodont identifică de fapt că aveți un obicei vicios, adică faceți ceva greșit în mod constant și va da tratament, intrați în tratament cu aparat dentar cu brackets sau cu aliniatori transparenți, dar dacă nu rezolvați această problemă de poziționare corectă a limbii, în momentul în care ați încheiat tratamentul ortodontic.
Dinții se duc înapoi, pentru că limba împinge în continuare și nu ați rezolvat nimic pe termen lung și atunci, întotdeauna ortodontii va recomandă un tratament de decondiționare a obiceiului vicios, adică primiți niște exerciții pe care o să le faceți conștient, că să vă dezobișnuiți de a poziționa limba pe suprafața dinților atunci când înghițiți sau stați în repaus.
Exerciții pentru corectarea poziției limbii
Luați o bomboană mentolată, spuneți ,,en'' că să poziționați corect vârful limbii pe cerul gurii
Dropsul se poziționează acolo și încercați să înghițiți fără să scăpați dropsul. Nu aveți cum să îl scăpați pe jos, dar trebuie să-l păstrați cu vârful limbii în poziția respectivă.
Al doilea exercițiu este cel cu paharul de apă. Luați un pahar cu apă, mergeți în față oglinzii și sunteți atenți la fiecare înghițitură de apă, că limba să fie poziționată corect pe cerul gurii
Există anumite dispozitive pe care medicii ortodonti le pot lipi pe suprafață dinților, că să scapi de acest obicei. Sunt niște bare speciale care se lipesc pe masele și au fie niște țepi, fie o biluță de plastic pe care poziționezi limba. Fie au un grătar că să nu mai treacă limba printre dinți, că să ajute pacientul să scape de acest obicei
Din nou, cea mai bună variantă, mergi la un medic ortodont care o să identifice problema ta, și personalizat o să îți ofere exerciții de tratament ortodontic.
Comments