top of page

Retracție gingivală? Cum o recunoști și ce tratamente există?




Ce este gingia?


Gingia este un țesut care acoperă osul și în același timp cam 2-3 mm din dinți. Gingia este legată de niște benzi de colagen de osul pe care se sprijină și de aici apare aspectul de coajă de portocală. 


Ce este o retracție gingivală ?


O retracție gingivală presupune micșorarea cantității de os și deci gingia, țesutul nu se mai sprijină pe os. Se retrage, dinții par alungiți și încep să se vadă țesuturile dentare dure de dedesubt, în cazul acesta cementul și apar sensibilități la rece, dulce acru și chiar la periaj. O gingie sănătoasă nu sângerează la atingere și are o consistență fermă. Ea poate să fie umflată și să aibă aspect neted, ceea ce presupune clar o inflamație și mai mult de atât, poate să fie roșie, iar în stadiile mai avansate ale gingivitei chiar vineție


Care sunt cauzele retracției gingivale?


Periaj incorect


Cauzele retracțiilor gingivale sunt mai multe. Se întâmplă însă foarte frecvent să periați dinții cu o periuță de o duritate nepotrivită, adică medium sau hard pentru că așa aveți senzația că voi curățați mai bine dinții sau că faceți niște mișcări foarte foarte apăsate. 


Boala parodontală


Alt moment în care apar retracții gingivale este boala parodontală, adică atunci când osul și gingiile sunt afectate. Ele se retrag din cauza microbilor sau a plăcii bacteriene în cantitate mare prezentă pe suprafața dinților și atunci dinții devin mai alungiți, de cele mai multe ori încep să se miște și din păcate pasul următor este să pierdeți acești din dinți. 


Bruxismul


Retracția gingivală mai apare și la vârstnici sau la pacienții care suferă de bruxism, adică scrâșnesc sau strâng puternic din dinți. 


Ce tratamente există?


Tratamentul retracției gingivale începe cu o vizită la medicul parodontolog. Se face un detartraj, periaj, airflow ca să se igienizeze foarte bine suprafața dinților și să scadă inflamația gingivală. De acolo sunt mai multe situații, fie își revine gingia și nu mai apar alte probleme sau există posibilitatea să fie nevoie de decontaminare laser sau chiuretaje subgingivale care să îndepărteze și mai mult microbii care se găsesc între dinte și os, așa încât să îi îndepărtăm și dinții să rămână stabili într-o structură osoasă și gingivală sănătoasă.


Pentru a trata retracțiile gingivale există situații în care se fac grefe de țesut, adică se ia o bucățică de țesut de pe cerul gurii și se acoperă retracția gingivală cu acest țesut pentru a restabili echilibrul gingival dar niciunul din aceste tratamente nu va avea efect de durată dacă voi nu aveți grijă de dinții voștri și de igiena dentară acasă. Un periaj dentar corect se realizează fără presiune prea mare pe suprafața dinților, în fiecare dimineață și seara minim două minute, iar acest periaj trebuie completat de utilizarea aței dentare sau dușului bucal. 



Comments


bottom of page