1. Doar vedetele au fațete dentare?
Fațetele dentare sunt pentru toată lumea, în funcție de nevoile pe care le ai tu, dar nu numai pentru funcția estetică, cât și pentru partea funcțională, adică sănătate.
2. Fațetele dentare strică dinții?
Depinde foarte mult de tipul de fațete pe care pacientul îl alege. Dacă o să alegem niște fațete extrem de albe cu siguranță natura nu poate să dea un smalț atât de alb, însă în funcție de dorințele pacientului cu siguranță se pot realiza și fațete super naturale așa încât nimeni să nu-și da seama că tu ți-ai făcut vreo modificare la nivelul zâmbetului.
Sunt sigură că ați văzut pe internet dinți șlefuiți excesiv, ca niște țăruși. Nu așa trebuie să fie șlefuiți dinții în niciun caz pentru fațete, dar nici măcar pentru coroanele de acoperire nu se șlefuiesc așa excesiv. La clinica Dentalist, noi facem lucrurile după un protocol minim invaziv îl numim, adică se plănuiește tot cazul de dinainte, așa încât tu să atingi cât de puțin posibil se poate suprafața dintelui. Acest planning anterior în care se fac pacientului fotografii, scanări, se discută cu pacientul ca să afli tu ca medic ce și-ar dori pacientul de la tine, cum ar dori să arate dinții, mai bombați, mai rotunjiți, unghiuri mai drepte, o culoare diferită. In momentul în care tu ai toate informațiile astea, împreună cu tehnicianul propui pentru pacient un stil al dinților în perioada de test drive sau de testare a zâmbetului pe care noi îl propunem pacientului. Această formă a dinților se transferă cu ajutorul unei rășini pe dinții pacientului și în momentul în care pacientul îți dă Ok-ul cu acel plastic pe dinți începe să se șlefuiască suprafața dinților foarte puțin, așa încât să se ia minimul necesar pentru a obține rezultatul pe care tocmai îl avem pe dinți.
Există și fațete non prep, adică nu se prepară deloc suprafața dintelui, dar sunt foarte limitate pentru că asta ar presupune ca dintele vostru să devină foarte bombat adăugând material peste, o fațetă peste, și se întâmplă de multe ori ca suprafața lui să nu faciliteze o cimentare corectă și de succes deasupra. Adică o să-ți cadă sau nu ar putea să fie la fel de bine lipită ca atunci cât am îndepărta o peliculă foarte fină 0,1 - 0,3 mm din suprafața smalțului.
De asemenea, există și fațetă de compozit prin care se construiește pe suprafața dintelui din material de plombă o fațetă. Iarăși, cazurile sunt limitate pentru că depinde foarte mult de dinte, e ciobit sau este subțire. Contează foarte mult de fiecare dată și mușcătura pacientului, pentru că fațetele, dacă nu sunt puse, adaptate într-o mușcătură corectă sunt șanse mari să sară, să se desprindă.
3. Dacă am dinții strâmbi pot să îmi pun fațete dentare?
Sunt foarte puține cazurile în care dacă ai dinții strâmbi poți să vii direct cu fațete. De ce? În momentul în care dinții sunt strâmbi, noi trebuie să luăm mai mult din dinte pentru a putea să-i aducem pe toți uniform. De aceea, sunt foarte multe situații în care este indicat să faceți un tratament ortodontic de scurtă durată de cele mai multe ori ca să îmbunătățiți alinierea dinților. Este soluția pentru un tratament dentar de lungă durată și care o să te ajute pentru că îți readuce și sănătate mușcăturii și articulației.
4. Fațetele dentare se pătează?
În mod normal, fațetele de ceramică sau feldspatice nu se pătează. Depinde foarte mult și substanța din care sunt făcute fațetele pentru că se întâmplă să fie ceramică poroasă sau mai puțin calitativă care se pătează în timp. Dar, în mod normal, fațetele din Emax nu se pătează și este necesar oricum să mergeți la fiecare detartraj la șase luni pentru că, fără să vrem consumăm alimente care ne pătează dinții. Pata nu rămâne definitiv, ci se îndepărtează ca și petele de pe dinți cu ajutorul airflow-ului.
5. Fațetele dentare sunt doar un moft?
O îmbunătățire a felului în care arăți îți crește foarte mult încrederea în tine. Dar fațetele nu sunt doar o soluție estetică. Sunt multe situații în care dinții au fost foarte tociți, s-au scurtat, mușcătura este incorectă și ca s-o corectăm trebuie să facem o reabilitare orală o numim noi. Adică o combinație de fațete, coroane incrustații, așa încât să potrivim perfect mușcătura pacientului pentru a fi sănătos în primul rând si atunci este o combinație între estetică și funcțional, adică un pacient care are dinții sănătoși.
6. Cât durează fațetele dentare?
Crește exponențial calitatea materialelor pe măsură ce trec anii și eu cred că putem spune că după o perioadă de 15 ani timp putem schimba fațetele pentru că probabil și tu o să vrei să-ți schimbi forma după o perioadă de timp. Dar aici e important să menționez faptul că ele pot rezista 15 ani în condițiile în care tu le îngrijești la fel de bine ca pe dinții tăi, adică te speli pe dinți dimineața și seara, cel puțin două minute folosești ață dentară, duș bucal, mergi la igienizare la fiecare șase luni și mergi anual la control la medicul tău ca să verifice contactele dintre dinți, pentru că știm cu toții că dinții se mișcă în timpul vieții și e important să păstrăm contactele corecte între dinți.
Nu ai deloc restricții alimentare după ce porți fațete dentare. Poți să muști din mere, piersici, alimente tari. Poți să mănânci fără să fii stresat că se pot ciobi sau strica.
Комментарии