1. Când ai nevoie de un implant dentar?
Sunt situații în care unii dinți nu apar pe arcadele dentare - anodonție. Adică nu există mugurele care va forma un dinte. Cele mai frecvente cazuri sunt în zona premolarilor și în zona incisivilor laterali.
2. Ce presupune inserarea unui implant dentar?
În momentul în care pacientul primește un implant dentar, primește doar acea parte, acel șurub care se introduce în os. Gingia de cele mai multe ori se coase deasupra implantului dentar și el se lasă la vindecat. Sunt și situații în care medicul decide să încarce implantul adică să pună dintele pe implant în aceeași ședință, dar depinde de particularitățile cazului fiecarui pacient. Ca să primiți un dinte pe implantul dentar, de cele mai multe ori trebuie să așteptați cam două - patru luni după ce s-a introdus implantul dentar, apoi se înșurubează bontul protetic, sistemul de legătură între implantul dentar și dintele pe care urmează să-l primiți.
Cu o bună igienă dentară, dimineața și seara, cel puțin de două ori pe zi cu periuță și pastă și folosind ață dentară sau un duș bucal și vizite periodice la control la medicul stomatolog, șansele să aveți nevoie de un implant dentar scad vertiginos.
3. Implanturile dentare sunt doar pentru vârstnici?
Implanturile dentare sunt potrivite pentru orice pacient care a pierdut un dinte și dorește să-l înlocuiască, însă această operație este recomandată doar după 18 ani atunci când se definitivează procesele de creștere.
4. Implantul dentar poate fi respins de organism?
Studiile spun că aproximativ 97% dintre pacienți acceptă implanturile pe care le-au primit. Implanturile sunt realizate din materiale biocompatibile care reacționează foarte bine în contact cu osul dacă pacientul urmează sfaturile medicului. Nu are ce să se întâmple, însă însă sunt situații în care pur și simplu implantul nu se integrează. Pot interveni mai mulți factori care duc la lucrul ăsta, poate fi o incompatibilitate între materialul implantului și pacient, dar se întâmplă foarte foarte rar.
5. Doare inserarea unui implant dentar?
Sunt mulți pacienți cu care au explicat că extracția dintelui cu probleme care a trebuit înlocuit cu un implant dentar a fost mai deranjantă decât realizarea implantului în sine. Durează și foarte puțin procedura dacă este doar un implant simplu, adică pur și simplu se face spațiu în os pentru a insera un implant dentar, dacă nu e vorba de tratamente în plus, adiții de os sau dacă nu e vorba de mai multe implanturi. Durata e foarte scurtă - cam 15 minute. Se face anestezie, se taie un pic gingia, se introduce implantul și se leagă gingia de loc.
6. Cum se ingrijeste un implant dentar?
Odată ce ai montat un implant dentar o să-l percepi ca pe un dinte al tău. Nu e nevoie de îngrijiri complicate, dar este nevoie să fie îngrijit ca și când ar fi un dinte de-al vostru. Să-i faceți igiena corectă și periodic, pentru că dacă nu sunteți atenți și grijulii există posibilitatea să se piardă os din jurul implantului, atunci când se depune mult tartru sau bacterii.
7. Cât costa un implantul dentar? E scump?
Implanturile pot fi scumpe, dar trebuie să ținem cont de anumite aspecte. Există mai multe tipuri de implanturi și puteți alege și în funcție de bugetul vostru, sfătuindu-vă cu medicul vostru chirurg.
Dacă vorbim despre alternativă, puntea dentară, este mai costisitoare pentru că presupune tratamente de canal pentru cei doi dinți care limitează golul. Si coroane de acoperire - trei - ca să se facă puntea peste acest spațiu. Dacă vorbim doar de un implant dentar, salvăm dinții din stânga și dreapta spațiului lipsă si atunci pacientul o sa plătească doar implantul dentar cu coroana de deasupra. Osul se poate pierde dacă nu punem un implant dentar în locul respectiv. Procedura de adiție de os este costisitoare și este puțin mai inconfortabilă decât inserarea unui implant dentar.
8. Cât rezistă un implant dentar?
Implanturile dentare pot dura 10-20 de ani, dar e foarte important să înțelegeți că trebuie să aveți grijă de implantul respectiv, adică să faceți igienizare și controalele periodice recomandate de medicul vostru. Un implant rămâne pe loc în aceeași cantitate de os, doar dacă este îngrijit cum se cuvine și aici mă refer atât la igienă, cât și la contactele în mușcătură. Medicul protetician poate verifica dacă acele contacte de pe dinți sunt excesive și dacă nu sunt confortabile pentru os, acesta se retrage. Dacă există acumulări de placă bacteriană, tartru se inflamează gingia și apare ceea ce numim noi periimplantita, adică se inflamează și se infectează gingia din jurul implantului și se va retrage atât gingia cât și osul de dedesubt. În acest caz, este posibil ca implantul să nu mai mai dureze 15-20 de ani pentru că nu mai are os în care să stea.
9. La cât timp după o extracție se poate pune implant dentar?
După o extracție dentară, osul din zona respectivă se retrage foarte repede. Dacă extracția dintelui a fost cu probleme, cu infecție, atunci trebuie să stați trei-patru luni până când se poate insera un implant dentar sau în funcție de recomandările mediului. Este de preferat să se insereze implantul dentar cât de repede se poate. Odată cu trecerea timpului, când spațiul rămâne gol și nu există suficient os, poate fi nevoie de o etapă suplimentară de tratament, adiția de os, care se poate realiza fie separat, fie în același timp cu inserarea unui implant dentar.
Comments