Totul despre obturațiile dentare. Cât durează o plombă și din ce material se realizează?
- Sofia Stancu
- 30 oct. 2024
- 4 min de citit
Când apare o carie?
Știai că cea mai frecventă afecțiune din lume, după răceală, este caria dentară?
Caria este cauzată de microbii prezenți în cavitatea bucală, mai exact streptococcus mutans. Acțiunea acestei bacterii este favorizată de existența unui mediu acid, care provine din igiena dentară necorespunzătoare și o dietă bogată în dulciuri.
Caria este reversibilă?
Inițial, apare o demineralizare a stratului de smalț, acesta devine mai sensibil la atacul microbilor și începe să se dizolve stratul de smalț și să meargă în stadiile mai avansate, către stratul următor reprezentat de dentină.
Există un moment foarte scurt în care stadiul cariei este reversibil. Este acest stadiu de demineralizare, dar este greu de observat. Este foarte important să mergeți la control la fiecare șase luni și procesul carios să fie stopat de medicul dentist. Dacă se distruge puțin țesut dentar, se păstrează și vitalitatea dintelui, iar caria nu o să ajungă prin smalț la dentină, la nerv și să se complice tratamentul.
Cât durează o plombă?
De cele mai multe ori aceste carii se tratează cu ajutorul unei plombe. Durata de viață a unei plombe, în medie, este de 5-10 ani, dar există anumiți factori care influențează durata de viață a acestora.
Primul factor se referă la felul în care este pusă această plombă. Al doilea factor relevant este dimensiunea plombei și cât de întinsă este ea. Sunt situații în care distrucția dintelui este destul de mare și este indicat ca medicul să realizeze o incrustație sau o coroana dentară. De asemenea, este importantă poziționarea cariei și deci a plombei pe care medicul urmează să o monteze acolo. Nu în ultimul rând, contează foarte mult igiena dentară pe care o are pacientul. Placă bacteriană și tartrul țin acidul in contact strâns cu suprafața dinților, cauzând carii.
Mâncărurile fresh mai dure care au o proprietate de autocurățare a dinților, spre deosebire de mâncărurile lipicioase - prăjituri, croissante, biscuiți, care aderă de suprafața dinților și țin în contact carbohidrații cu suprafața dintelui. Lămâia ținuta în contact îndelungat cu dinții creează găuri, eroziuni în suprafața smalțului.
Cum se tratează o carie?
Contează foarte mult să se facă un diagnostic corect al situației în care vă aflați. E important ca medicul să observe cât de mare e caria respectivă, cât de mult a afectat din suprafața dintelui și care este soluția potrivită de tratament. În acest caz vorbim de o plombă sau vorbim de o incrustație, sau poate chiar de o coroană parțială de acoperire. Sunt situații în care o radiografie panoramică poate fi suficientă pentru a afla informații despre cariile pe care pacientul le are. Există un anumit tip de radiografie - retroalveolară, de detaliu, pentru un dinte sau doi în care medicul dentist observă multe detalii ale dinților.
A două etapă reprezintă curățarea propriu-zisă a cariei. Este important să se îndepărteze tot țesutul afectat, pentru că dacă mai rămân acolo microbi pe fundul cavității, ei pot genera o carie secundară. La clinica Dentalist utilizăm indicatorul de carie, o substanță care se pensulează acolo în cavitate și colorează țesutul care încă este afectat și îndepărtat. Este important ca procedura să se realizeze cu ajutorul instrumentelor de magnificatie, lupe sau microscop, care ajută medicul să vadă mult mai mare cavitatea. Studiile arată că plombele făcute cu magnificație sunt mai exacte, mai corecte și mai durabile decât plombele făcute cu ochiul liber.
Este foarte important ca medicul dentist să lucreze cu diga, acel cauciuc colorat. Astfel, în cavitatea bucală apare dintele la care se lucrează și câțiva dinți vecini, așa încât să nu intre salivă acolo unde lucrează medicul. Saliva poate să fie contaminată și pot intra microbi și acest lucru poate să afecteze durabilitatea în timp a plombei.
În afară de digă , în momentul în care se construiește plomba, e nevoie de accesorii. Este vorba atât despre instrumente de modelat suprafața pe care pacientul muscă, dar și despre matrici, pene, pentru dinții din față.
Din ce materiale se realizează plombele?
Contează foarte mult materialul din care se realizează plombele. În trecut se realizau din amalgam, acel material gri pe care poate că l-ați văzut la părinții, bunicii. S-a constatat că acest material este toxic, se elimină ioni de argint și recomandarea este să se schimbe plomba respectivă.
În funcție de cum arată cavitatea care s-a creat pentru repararea cariei, se folosesc diferite materiale care au rezistență diferită, care au scopuri diferite. Unele mimează dentina, adică stratul de sub smalț, altele mimează smalțul. E important să nu se vadă că s-a lucrat la dintele respectiv.
Ce faci dacă plomba este prea înaltă sau dacă te doare un dinte cu plombă?
Un alt aspect important este adaptarea plombei în mușcătură. Dacă plomba e puțin mai mare sau nu se potrivește perfect dintele pe care s-a lucrat cu dinții de deasupra lui, pot apărea în timp probleme ale ocluziei și ale articulației temporo-mandibulare. Reveniți la o consultație dacă simțiti că plomba este prea înaltă. În afară de înălțime și potrivirea în mușcătură, este importantă finisarea plombei. Trebuie să fie lustruită și să nu se simte rugoasă.
Dacă vi s-a realizat o plombă și vă doare dintele, după câteva zile, sau o săptămână-două, adresați-vă medicului care v-a realizat plomba respectivă. Există posibilitatea să aveți un disconfort o zi-două, la gingie de cele mai multe ori, pentru că acea clemă de digă a deranjat gingia. Nu ar trebui să vă doară când mestecați, la rece, sau la dulce.
Este recomandat controlul periodic, la fiecare șase luni, pentru ca medicul să adapteze plombele și pentru un detartraj, care curăță foarte bine suprafața dinților.
Comments