top of page

Xerostomia - De ce se usucă gura? Cauze și tratamen


Majoritatea dintre noi a experimentat, cel puțin o dată în viață, senzația de gură uscată, cauzată cel mai probabil de deshidratare sau de dormitul cu gura deschisă. Pentru ceilalți, uscăciunea gurii poate deveni o problemă cronică, pentru că le afectează viața de zi cu zi. Cercetările estimează că aproape unul din patru adulți suferă de gură uscată sau xerostomie și numărul de cazuri poate crește odată cu înaintarea în vârstă.

Cuprins:

Ce este gura uscată sau xerostomia?

Lista cauzelor

Simptome

Tratament

Întrebări frecvente

Xerostomia - De ce se usucă gura? Cauze și tratament

Xerostomia sau gura uscată este o afecțiune comună, dar uneori trecută cu vederea. Xerostomia este, de obicei, asociată cu hipofuncția glandelor salivare sau, cu alte cuvinte, un flux salivar redus. În acest caz, există o varietate de cauze potențiale ale xerostomiei sau gură uscată, printre care efectele adverse ale unor medicamente, vârsta înaintată, chimioterapia, radioterapia și imunoterapia, intervențiile chirurgicale, fumatul, deshidratarea, consumul de băuturi alcoolice și de cafea, activități fizice solicitante, stresul și anxietatea, sforăitul. Tratamentul pentru xerostomie sau gură uscată depinde de mai mulți factori. Tratamentul simptomatic pentru gură uscată include creșterea fluxului de salivă, înlocuirea salivei pierdute, menținerea sănătății orale, adoptarea unor obiceiuri și rutine echilibrate.

Gura uscată (Xerostomia) - Cauze

Saliva este o componentă necesară pentru procesul de digestie deoarece ajută la descompunerea alimentelor. De altfel, saliva funcționează ca un mecanism de apărare împotriva apariției bolilor gingivale și a formării de carii dentare. Persoanele care suferă de xerostomie sau gura uscată nu produc suficientă salivă pentru a menține cavitatea bucală umedă. Xerostomia este mai răspândită în rândul vârstnicilor și, de obicei, este un efect secundar al unor medicamente.


Efectele adverse ale medicamentelor

Cea mai frecventă cauză a xerostomiei sau gura uscată este administrarea unor medicamente, cum ar fi antihistaminicele pentru alergii sau astm, antihipertensive, decongestionante, pentru durere, diuretice, relaxante musculare, antidepresive, pentru anxietate, anticonvulsive/antispastice. Pacienții care iau mai multe medicamente deodată pot avea un risc mai mare de a avea xerostomie sau gura uscată.

Înaintarea în vârstă

Este firesc să suferi de xerostomie sau gura uscată pe măsură ce înaintezi în vârstă. Xerostomia afectează 30 la sută dintre pacienții cu vârsta de peste 65 de ani și până la 40 la sută dintre pacienții cu vârsta peste 80 de ani. Este posibil ca acest lucru să se datoreze unor probleme de sănătate (diabet, Alzheimer, Parkinson) sau a reacției organismului la administrarea unor medicamente.

Chimioterapia, radioterapia, imunoterapia

Xerostomia sau gura uscată este un efect secundar comun al terapiei cu radiații la nivelul capului sau gâtului. Radiațiile afectează fluxul salivar, reducând secreția de salivă. Uscăciunea gurii se poate dezvolta în timpul chimioterapiei sau poate apărea la câteva luni sau câțiva ani după terapia cu radiații.

Intervențiile chirurgicale

Una dintre cauzele apariției xerostomiei sunt și intervențiile chirurgicale sau leziunile la nivelul capului sau gâtului. Ele pot afecta nervii care stimulează glandele salivare să producă salivă.

Fumatul

Consumul de tutun, de droguri sau de jointuri poate reduce producția de salivă și poate duce la deshidratare.


Deshidratarea

Deshidratarea apare atunci când organismul pierde o cantitate semnificativă de apă, fără să fie completată înapoi. Vărsăturile, transpirația excesivă, diareea, pierderea de sânge pot să ducă la deshidratare. În acest caz, glandele salivare nu mai produc suficientă salivă, ceea ce va duce la xerostomie sau gura uscată.


Anxietatea, stresul și gura uscată

Atunci când suferi de stres și anxietate, corpul tău produce mai mult cortizol, denumit și hormonul stresului. Când nivelul de cortizol crește, poate modifica și compoziția salivei, ducând la reducerea ei și, implicit, la xerostomie sau gura uscată.


Sforăitul

Respirația pe gură, din cauza nasului înfundat, sau sforăitul cu gura deschisă poate face ca saliva să se evapore mai repede. Acest lucru va determina uscăciunea gurii.

Gura uscată - Simptome

Xerostomia sau gura uscată se referă la incapacitatea glandelor salivare de a produce suficientă salivă. Severitatea simptomelor de gură uscată variază de la un disconfort ușor până la afecțiuni care îți pot afecta sănătatea și calitatea vieții. Un flux salivar redus poate cauza dificultăți de înghițire, vorbire și masticație, poate crește riscul de a dezvolta carii dentare, demineralizarea dentară, sensibilitatea dentară și/sau infecții bucale.

Cele mai frecvente semne și simptome ale xerostomiei sau gura uscată sunt:

● senzație lipicioasă, de uscăciune sau de arsură la nivelul cavității bucale;

● probleme la înghițire, masticație și vorbit;

● gust alterat la alimente și băuturi picante, sărate sau acre;

● senzație de gât uscat;

● senzație de limbă uscată;

● senzație de limbă arsă;

● gură amară;

● buze uscate;

● afte bucale;

● sete frecventă;

● răgușeală;

● infecții bucale.


Tratament pentru gura uscată

Xerostomia sau gura uscată este, de obicei, o afecțiune temporară și tratabilă. În cele mai multe dintre cazuri, poți preveni și îmbunătăți simptomele de gură uscată. Totodată, poți întreba farmacistul ce tratament poți cumpăra pentru simptomele de gură uscată, care poate include geluri, spray-uri sau pastile. Dacă senzația de gură uscată este cauzată de o afecțiune medicală, este posibil să ai nevoie de un tratament suplimentar, cu sprijinul medicului tău. Specialistul se va baza pe istoricul tău de sănătate pentru a identifica cele mai probabile cauze care duc la xerostomie sau gură uscată. Cele mai comune soluții pentru a scăpa de xerostomie sau gură uscată sunt hidratarea corectă, renunțarea la tutun și alcool, adoptarea unei alimentații echilibrate, menținerea sănătății orale.


Hidratarea corectă

● Bea multă apă rece. Ia înghițituri regulate în timpul zilei și păstrează un pahar cu apă rece lângă pat, noaptea;

● Suge cuburi de gheață sau acadele de gheață;

● Bea băuturi reci neîndulcite.

Renunțarea la tutun și alcool

● Evită consumul excesiv de alcool, băuturi acidulate, ceai cu cofeină sau cafea;

● Evită fumatul, sub orice formă;

● Folosește apă de gură fără alcool, pentru gura uscată.

Alte soluții pentru tratarea xerostomiei sau gura uscată

● Folosește lubrifianți pentru buze, o dată la două ore;

Mestecă gumă sau bomboane fără zahăr, dar cu xilitol. Poți opta pentru bomboanele cu aromă de scorțișoară sau mentă;

● Evită alimentele uscate și greu de mestecat, picante, acide, sărate, lipicioase, zaharoase;

● Ține la îndemână un umidificator de interior, în special noaptea;

● Programează-te regulat la cabinetul stomatologic;

● Menține igiena cavității bucale: periază-ți dinții de două ori pe zi, dimineața și seara; folosește ață dentară; aplică tratament cu fluor;

● Folosește stimulante salivare, numai după ce ai consultat medicul sau farmacistul;

● Respiră pe nas cât de mult posibil.

Gura uscată - Întrebări frecvente

Există ceai pentru gura uscată?

Da, există ceai pentru gura uscată. Unii oameni de știință au ajuns la concluzia că înlocuitorul de salivă pe bază de plante poate îmbunătăți simptomele de gură uscată mai mult decât tratamentul convențional. Ceaiul de mușețel poate fi una dintre soluții. Sucul de aloe vera și ceaiul de ghimbir pot ajuta, de altfel, la ameliorarea simptomelor de uscăciune a cavității bucale.

De ce se usucă gâtul, gura și limba noaptea?

Uscăciunea gurii pe timpul nopții este frecventă, mai ales la vârstnici. Saliva își schimbă compoziția pe măsură ce înaintezi în vârstă. Dacă observi că ai gura uscată doar pe timpul nopții, cauza ar putea fi că respiri pe gură și nu pe nas. În schimb, dacă problema sunt medicamentele, cere sfatul medicului tău. Specialistul îți poate recomanda altceva sau îți poate schimba dozajul.

Ce înseamnă când te trezești cu gura uscată?

Gura uscată de dimineață se întâmplă din cauza unui flux redus de salivă pentru a menține cavitatea bucală umedă. Uneori, gura uscată de dimineață poate fi asociată cu apneea în somn, sforăitul sau respiratul pe gură. Alte cauze sunt menționate la rubrica Gura uscată - Cauze.


Pot apărea complicații în cazul gurii uscate?

Da, atunci când glandele salivare nu produc suficientă salivă, acest lucru poate duce la creșterea plăcii dentare, a apariției cariilor dentare și a bolilor gingivale, afte bucale, candidoze bucale, crăpături sau răni la colțurile gurii, buze uscate, alimentație nesănătoasă din cauza dificultăților de înghițire/masticație.

Tratamentele pentru reflux gastroesofagian pot genera senzația de gură uscată?

Da, saliva este ușor alcalină și poate neutraliza efectele acidului din cavitatea bucală. Pacienții care suferă de reflux gastroesofagian au nevoie de un flux salivar eficient pentru a lupta împotriva acidului din stomac. Tratamentul pentru reflux gastroesofagian agravează, de fapt, situația, ducând la uscăciunea gurii.


Pot avea gura uscată de la tratamentele împotriva cancerului (chimioterapie și radioterapie)?

Da. Radioterapia la nivelul feței, capului sau gâtului poate duce la uscăciunea gurii. Poate dura șase luni sau mai mult după terminarea terapiei cu radiații pentru ca glandele salivare să producă din nou salivă. De altfel, chimioterapia poate provoca senzația de gură uscată, dar este de obicei temporară - între două și opt săptămâni după încheierea tratamentului.

Gura uscată poate fi un simptom al menopauzei?

Da, unele femei, care sunt în menopauză, pot experimenta senzația de gură uscată sau pot avea un gust alterat, chiar și gingii inflamate. Din păcate, nu este concretă asocierea dintre gura uscată și nivelul scăzut de estrogen, așa cum se întâmplă în menopauză. Cere sfatul medicului tău pentru a afla, în mod corect, care sunt cauzele care duc la xerostomie.

Deviația de sept este o cauză pentru xerostomie?

Da, uscăciunea gurii poate fi, de obicei, un simptom al deviației de sept, pentru că respiri mai des pe gură și nu pe nas. Persoanele cu deviație de sept pot simți că respirația pe nas este inconfortabilă sau neplăcută, ceea ce-i determină să respire, instinctiv, pe gură.

Gura uscată este un simptom al diabetului?

Da, oricine poate trăi măcar o dată senzația de gură uscată, însă este un simptom comun al celor care suferă de diabet de tip 1 și 2. Motivele sunt neclare, dar nivelul ridicat al zahărului din sânge ar putea duce la uscăciunea gurii. Unele medicamente pentru tratarea diabetului pot, de altfel, să provoace xerostomie.


Comments


bottom of page